"ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στο παλικάρι μας!"

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Να αγαπάς και να συγχωρείς μόνο όσους το αξίζουν.

Αγαπάω. Ρήμα ενεργητικό. Ρήμα απαιτητικό. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, όχι τόσο για να το νιώσεις, όσο για να το αποδείξεις. Είναι το βασικότερο ρήμα στο λεξιλόγιό μας από μικρή ηλικία ακόμη. Δεν είναι τυχαίο που ξεκινάει από “α” και τελειώνει σε “ω”. Είναι η αρχή και το τέλος. Είναι η κινητήριος δύναμη για τα πάντα. Κι όταν λέω για τα πάντα, εννοώ για τα πάντα.

Συγχωρώ. Ρήμα επίσης ενεργητικό. Απόλυτα εξαρτημένο απ’ το ρήμα αγαπώ. Χρειάζεται πολλή δύναμη, όχι τόσο για να το πεις, όσο για να το εννοείς πραγματικά. Ωστόσο, όταν αγαπάς αληθινά, συγχωρείς. Αν θέλαμε να το δούμε και στη γλώσσα των μαθηματικών, θα λέγαμε ότι το πόσο εύκολα συγχωρείς είναι ανάλογο του πόσο πολύ αγαπάς.
Πάμε όμως να αναλύσουμε το θέμα αυτό από τρεις διαφορετικές οπτικές.
Αρχικά, στη φιλία. Πόσες φορές έχετε συγχωρήσει φίλους σας; Για κάντε έναν απολογισμό. Θα μου πείτε ότι όταν ήμασταν πιο μικροί λέγαμε ένα “δε σε έχω φίλο” και ξεμπερδεύαμε. Ή έστω με μια συγγνώμη, όλα ήταν εντάξει και συνεχίζαμε να παίζουμε με τα παιχνίδια μας. Η αθωότητα σε όλο της το μεγαλείο. Δεν κρατούσαμε κακία, γιατί οι λόγοι που πιθανόν να μας είχαν φέρει σε ρήξη ήταν τουλάχιστον ανόητοι κι αστείοι.
Μεγαλώνοντας όμως κι ωριμάζοντας, το μυαλό θεωρητικά πήζει και σκέφτεται πιο σύνθετα. Να συγχωρήσεις ένα φίλο σου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Γιατί σκέφτεσαι τους λόγους κι ο νους σου γίνεται μαρμελάδα απ’ τη δυσάρεστη έκπληξη ότι ένας πολύ δικός σου άνθρωπος σε έχει πληγώσει. Κι έρχεσαι σε δίλημμα. Τι να κάνω; Να τον συγχωρήσω ή να τον απομακρύνω απ’ τη ζωή μου;
Η αγάπη και το δέσιμο, όμως, που έχεις μ’ αυτό το άτομο θα σου φέρει τη λύση. Αν τον αγαπάς περισσότερο κι από εσένα, θ’ αφήσεις στην άκρη τους εγωισμούς και θα δώσεις κι άλλα χρόνια σ’ αυτή τη φιλία.
Το ίδιο θα συμβεί και στον τομέα των ερωτικών σου. Η ένταση, το πάθος και το πόσο πολύ αγαπάς θα λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές για να συγχωρήσεις τον άνθρωπό σου. Έχετε ακούσει που λένε ότι σημασία δεν έχει το  «ποσόν», αλλά το «ποιόν»;
Στην περίπτωσή μας, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και τα δύο. Θα μου πεις παρ’ όλα αυτά, τι σημαίνει «πολύ», ποιος το ορίζει; Αυτό είναι στην κρίση του καθενός που γνωρίζει και θέτει τα όριά του.
Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να συμπληρώσω πως και στις δύο περιπτώσεις θα συγχωρήσεις, γιατί το θες, γιατί το μπορείς, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα το κάνεις συνέχεια. Μετά απλώς θα περάσεις στην κατηγορία του κορόϊδου. Μην το επιτρέψεις αυτό.
Μια αγάπη μόνο θα βρεις, που πάντα θα έχει μια αγκαλιά ανοιχτή να σε κλείσει μέσα ακόμη κι όταν έχεις κάνει τη χειρότερη γκάφα του κόσμου. Την αγάπη που σου δίνει απλόχερα η οικογένειά σου. Οι άνθρωποι που δε θα χρειαστεί καν να ζητήσεις συγχώρεση. Οι άνθρωποι που δε θα σ’ εγκαταλείψουν πότε. Η μεγαλύτερη και πιο ανιδιοτελής αγάπη. Η αγάπη χωρίς όρια. Η αγάπη που δε ζητά ανταλλάγματα και συγχωρεί ακόμη και τα πιο τραγικά σου λάθη.
Είναι όμορφο να έχεις μια ψυχή γεμάτη από αισθήματα που ενεργοποιούν την ανθρωπιά σου και δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Πρόσεχε, ωστόσο, να μην ξοδεύεις αυτά τα αισθήματα, ούτε να τα σπαταλάς άσκοπα. Να τα χαρίζεις σε άτομα που θα είσαι σίγουρος ότι αξίζουν. Να αγαπάς, να συγχωρείς, αλλά να μην είσαι επιπόλαιος.
Της Ανδριάνας Νίκου

Πηγή

Antigrafakias    


"Διάβαζε όχι για να αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες