"Κράτα λίγο αγάπη..."

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Αλλάζει το τηλεοπτικό σκηνικό: Ποιοι είναι οι νέοι καναλάρχες και πόσα πλήρωσαν για την άδεια

Μετά από πάνω από 70 ώρες… εγκλεισμού στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών και βγήκαν οι νέοι καναλάρχες αλλά και οι ηττημένοι της διαδικασίας. Μεγάλος ηττημένος είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία αφού έχασε το MEGA τώρα έχασε και το STAR ενώ δεν είχε τύχη η τρίτη εταιρεία του με έδρα την Κύπρο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Βλ. Καλογρίτσας, ο Θοδωρής Κυριακού και ο Γιάννης Αλαφούζος είναι οι νέοι «παίκτες» στο χώρο της τηλεόρασης, δίνοντας πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τις νέες άδειες, συγκεκριμένα 246 εκατ. ευρώ. Εκτός έμειναν οι κ. Βαρδινογιάννης με το Star και την κυπριακή εταιρεία, ο Δημ. Κοντομηνάς με τον Alpha και ο Iβαν Σαββίδης.
Μετά από μια πρωτοφανή και άκρως εξοντωτική διαδικασία, λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώτατα ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος βγήκε από το κτίριο κι έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις. Αναλυτικά:
Πρώτος ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου (με 43,6 εκατ. ευρώ) πήρε την πρώτη άδεια και ακολούθησαν οι Β. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1 – 75,9 εκατ. ευρώ), Μαρινάκης – ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (73,9 εκατ. ευρώ). Συνολικά οι τέσσερις υπερθεματιστές που επικράτησαν στο σκληρό πόκερ έδωσαν 246 εκατ. ευρώ.
Αναμφισβήτητα και πέρα από τα όσα θα ειπωθούν, πρόκειται για μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία μπορεί να χαίρεται γιατί κατάφερε να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, το οποίο είναι κοντά στα όσα είχε υποσχεθεί (περί τα 300 εκατ. έλεγε) ότι θα πάρει από τις τηλεοπτικές άδειες.
Το νέο τηλεοπτικό τοπίο που ξημέρωσε θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για όλους. Δύο νέοι καναλάρχες, οι κ. Μαρινάκης και Καλογρίτσας και δύο παλαιοί, οι κ. Κυριακού και Αλαφούζος, κρατούν στα χέρια τους τις τέσσερις άδειες, αλλά είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άλλες θεματικές και περιφερειακές άδειες.
Αίσθηση προκαλεί, βεβαίως, το γεγονός ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη μένει εκτός τηλεοπτικής αγοράς καθώς δεν συμμετέχει πλέον ούτε το Mega ούτε το Star. Εκτός αγοράς μένει φυσικά και ο επιχειρηματίας Δημ. Κοντομηνάς με τον Alpha ενώ διαψεύδονται οι προσδοκίες ορισμένων που τόνιζαν ότι και ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας θα «χτυπήσει» με πολλά χρήματα μια άδεια.
Η αγωνία είναι βεβαίως μεγάλη για τα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια και για την τύχη χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτά, όπως και στο Mega που δεν πήρε μέρος στη διαδικασία.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής 8 υποψήφιοι:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) – STAR
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED –Ιωάννης Σαββίδης
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) –Γιάννης Βαρδινογιάννης
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης
Κώστας Κιμπουρόπουλος
«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια.
«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».
«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.
Ιβάν Σαββίδης
«Είμαι χαρούμενος για τα εσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επισήμανε ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. «Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» συνέχισε ο κ. Σαββίδης μιλώντας στα ρωσικά.
Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία «πρωτότυπη» και συμπλήρωσε ότι «θύμιζε λίγο φυλακή».
«Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό» είπε ο Ιβάν Σαββίδης ενώ για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια είπε ότι έφτασε «μέχρι εκεί που έπρεπε».
«Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά» αποκάλυψε ο Ιβάν Σαββίδης και έκλεισε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου».
Αλκαλάι, STAR
«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική.
«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».
Ο κ. Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Πηγή

Antigrafakias    


pCloud Premium
"Διάβαζε όχι για να αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες