"Προδότης..."

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου κι εσύ τον πουλάς σε φτηνά παζάρια.

Της Λίτσας Φιλίππου.
Ένας ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου κι εσύ τον ξεπουλάς σε φτηνά παζάρια.Ένα ακριβό χειροτέχνημα φτιαγμένο και σμιλεμένο από τον πυρήνα της ύπαρξής σου. Και εσύ αφήνεις τους ξένους να παρεμβαίνουν με τις άσχημες πινελιές τους. Ένας χρωματιστός καμβάς που ζωγραφίζεις με τις επιλογές σου. Κι εσύ επιτρέπεις στους αδαείς να τον μουτζουρώνουν. Στους εκμεταλλευτές να τον κακομεταχειρίζονται. Και στους αχάριστους να τον βάφουν με το μαύρο τους. 

Μην τον εκθέτεις  σε λαμπερές δημοπρασίες, και κοσμικές πινακοθήκες.  Μην τον χαραμίζεις σε άδοξες και ταπεινές εκθέσεις και μην τον πουλάς σε παλιατζίδικα. Πάψε να τον παζαρεύεις στις  μικροαστικές αγορές και να τον διαλαλείς στα πανηγύρια αυτού του κόσμου. Είναι πολύτιμος για να τον περιφέρεις σε κακόφημες γειτονιές. Μεγάλης αξίας για να τον σεργιανάς άσκοπα σε σκοτεινά μονοπάτια. Μονάκριβος για  να υποβάλεις την υπεροχή του σε  κακεντρεχή αγγίγματα. Και πολύ εξαιρετικός για να αντικρίζεται από ζηλόφθονα βλέμματα.
Να τον επιδεικνύεις μόνο σε λίγους και ξεχωριστούς. Αυτούς  που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν την αξία του. Σε εκείνους που  μπορούν να εκτιμήσουν τη μοναδικότητά του. Σε αυτούς που θα τον τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση στη δική τους ζωή, προβάλλοντας την ύπαρξή του με περηφάνια. Μόνο σε όσους μπορούν να νιώσουν μέσα τους  την υφή του και να αντικρύσουν πέρα απο τις εικόνες το βαθύ νόημά του.
Επέλεξε με προσοχή τα υλικά του να είναι αγνά και καθάρια όπως η ύπαρξή σου. Φωτεινά και ξεκάθαρα για να αντικατοπτρίζει το τοπίο της ζωής σου. Ζωγράφισε τον με βάση το άσπρο της καρδιάς σου γιατί μόνο τότε θα είναι καλαίσθητος. Πρόσθεσε το κόκκινο της προσωπικότητάς σου για να περιέχει τη ζωντάνια και τη φλόγα της καλοσύνης σου. Φτιάξε τον από τη στόφα του χαρακτήρα σου για να είναι γνήσιος και αυθεντικός.  Χρησιμοποίησε τα πινέλα της υπομονής και της σύνεσης σου για να εκπέμπει ηρεμία και γαλήνη. Την παλέτα της  δύναμής σου για να είναι ανθεκτικός και άφθαρτος. Απέδωσε του τις γήινες αποχρώσεις της αντοχής και της καρτερικότητας σου, για να είναι περιζήτητος και σπάνιος. Κάλυψέ τον με τα απαλά χρώματα της σιωπής και της ευαισθησίας σου, για να είναι αναλλοίωτος και ανόθευτος στις κακιές χρήσεις. Διακόσμησε το με την ελπίδα και την αισιοδοξία σου, να είναι πάντα λαμπερός και φωτεινός. Και επεξεργάσου τον με τις μπογιές της αγάπης και της συγχώρεσης, για να είναι όμορφος και εντυπωσιακός.
Μην εμπιστεύεσαι  αυτό το  δικό σου «συλλεκτικό έργο τέχνης» σε βρώμικα χέρια και μην το χαρίζεις σε κανένα. Να τον απλώνεις στον αέρα να στεγνώνει όταν θα φυσάει συμπόνοια. Να δροσίζεται απο την  βροχή όταν ο ουρανός  στάζει εμπιστοσύνη.  Να τον αφήνεις στον ήλιο τις ζεστές σου μέρες, να συλλέγει στιγμές. Και να τον  μαζεύεις πρίν αρχίσουν οι μεγάλες μπόρες.
Κι αν τύχει και αλλοιωθούν τα χρώματά του ή φθαρεί κατά την περιφορά του σε τούτο τον κόσμο, να βρίσκεις πάντα τη δύναμη και το κουράγιο να τον ζωγραφίζεις απο την αρχή αν χρειαστεί.
Ένας ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου, κι εσύ τον ξεπουλάς σε φτηνά παζάρια και τον καταχωνιάζεις σε ανήλια υπόγεια. Τον προβάλλεις σε άδειες δημοπρασίες και τον παζαρεύεις σε ύποπτες αγοραπωλησίες. Και  αγνοείς την πολυτιμότητά του.

αναπνοές

Antigrafakias    


"Διάβαζε όχι για να αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες